O Bhútánu.cz

To nejzajímavější o Bhútánu na českém internetu

Bhútánské delikatesy aneb Co se v Bhútánu jí?

hostina z pálivých papriček, sýry, brambor a rýže - typické jídlo v Bhútánu
Hostina v Bhútánském stylu

Bhútán je mezi znalci jídla považován za jednu z exkluzivních destinací. Kromě pohostinnosti místních obyvatel k tomu přispívá také kvalita místní kuchyně. Bhútánské pokrmy se odlišují od těch z kuchyní v okolních státech. Bhútánská kuchyně se inspirovala z tibetské a částečně z indické, ale zůstává také dostatečně svá, aby se člověk měl v království na co těšit i z pohledu gastronomického. Co by měl člověk ochutnat, když zavítá do Bhútánu?

Ema Datsi

pálivé papriky a sýr, to je Bhútánské jídlo Ema Datsi
Ema Datsi – typicky Bhútánské jídlo z chilli papriček a sýrů

V překladu „Chilli Cheese“ tedy chilli se sýrem, je to nejtypičtější a pravděpodobně nejrozšířenější jídlo, na které v zemi narazíte. Jeho základem, jak již název napovídá jsou pálivé papriky a několik druhů sýra. Bhútánská kuchyně je specifická využitím obou z těchto ingrediencí. Bez pálivých paprik si tu většina lidí neumí představit život a možná ani jediný den a sýr je velkým specifikem oproti ostatním zemím jihovýchodní Asie, kde se využívá jen velmi sporadicky. Samotný recept se tedy skládá ze zelených nebo červených chilli paprik, místního čerstvého sýru typu Cottage a také zrajícího sýru (proti němuž jsou naše tvarůžky velmi slabým odvarem). Někdo přidává tavený indický sýr „Amul“ a také trochu cibule, česneku, mléka a soli. To se asi půl hodiny vaří na ohni a podává s červenou či bílou rýží.

Toto jídlo však neexistuje v jediné variantě. Kromě samotných paprik Bhútánci dělají se sýrem také brambory (kewa datsi), místní houby (shamu datsi). A když je zrovna sezóna, můžete narazit na chřest se sýrem či jedlé kapradí se sýrem.

Momo

knedlíčky plněné masem a zeleninou - Bhútánské jídlo Momo
Knedlíčky plněné masem nebo zeleninou – to jsou Momo

Tibetský vliv je vidět především u dvou jídel. Prvním je typické Momo a druhým polévka, která se nazývá Thukpa. Na obě tato jídla se dá narazit jak v restauracích v hlavním městě Thimphu, tak v malých dřevěných boudách po cestách, které nahrazují „Shop & Go“ na evropských benzínových pumpách. Momo je napařovaný nekynutý knedlík dělaný v páře. Uvnitř je náplň, která může být buď masová, většinou z hovězího masa, nebo sýrová se zeleninou, na níž si pochutnají všichni vegetariáni. Zajímavostí je, že díky silné buddhistické víře se jí v Bhútánu maso pouze sporadicky a dováží se většinou z Indie. Po vytažení z páry si můžete nechat knedlíky také osmažit, získají pak ještě trochu více chuti a přistanou vám na stole ve velmi horkém provedení. Pozor na jazyk!

Palačinky a pohankové nudle Puta

Nudle vařené ve vodě - Bhútánská kuchyně nesporně patří do kuchyně asijské
Bhútánská kuchyně se nezapře. Jako ve zbytku Asie, i zde jsou nedílnou součástí jídla rýže a nudle

Dříve zmiňovaná jídla jsou dostupná po celém Bhútánu, ale pohankové nudle jsou typickým pokrmem pro střední Bhútán. Velké nudle vařené ve vodě podávané s chilli a cibulí jsou k dispozici na rodinných sešlostech a oslavách stejně jako v restauracích v oblasti Bumthangu. K snídani pak toto jídlo nahrazují pohankové palačinky, které mají mírně nahořklou chuť a my osobně jsme si na ně nikdy úplně nezvykli. Možná i proto, že je Bhútánci standardně neservírují s ničím sladkým, jako bychom si je dali my s medem nebo marmeládou.

Ezay

Rudá, pálivá, ale přesto pokaždé jiná. To je omáčka Ezay

A zase to chilli. Protože Bhútánci milují pálivé jídlo, není zbytí a ke každému jídlu máte k dispozici na stole také svou vlastní „Chilli omáčku“ – ta je většinou dělaná z červených pálivých paprik a k ní se pak podle chuti přidávají další ingredience jako je sůl, olej, česnek nebo cibule. Přesné poměry jsou však rodinnými tajemstvími a předávají se z generace na generaci, proto v každé domácnosti či restauraci narazíte na trochu jiné ezay –  můžete tak trénovat svou odolnost pálivosti a vychutnávat si různé další příchutě.

Čím se to všechno zapíjí? Mají v Bhútánu pivo a jak je to tam s pálenkou? K tomu v příštím díle.

« »

© 2019 O Bhútánu.cz. Theme by Anders Norén.